18-04-10

Verliefdheid is perceptie

Tijdens m'n voorlaatste autorit dacht ik na over de manier waarop Stralertje me benadert. Nu laat ik het denkwerk verderbroeien en kom tot volgende vaststelling:

Hoe we naar de dingen rondom ons kijken is beïnvloedbaar. Media speelt in die kijk een enorme rol. Vrienden, familie en anderen die ons nauw aan het hart liggen eveneens.

Hoe we naar de dingen rondom ons kijken is beïnvloedbaar; voor een stuk althans. Want buiten sociale ingevingen (of ingevingen van buitenaf) zijn er ook nog de innerlijke ingevingen. Die koepelen we dan vaak onder de naam intuïtie, gevoel of emotie.

Perceptie is vaak op voorhand bepaald: deels door de uiterlijke, deels door de innerlijke ingevingen.

Vaak omschrijft men verliefdheid als zijnde een gevoel. Dat gevoel is juist deels door emotie, en deels door persoonlijke cultuur bepaald.

Perceptie is dus...verliefdheid; of omgekeerd.

De meesten onder jullie zullen nu denken dat ik gek ben, of dat m'n theorieën te wijten zijn aan het vroege uur dat momenteel op m'n wekkertje staat. Niets is minder waar. De meesten onder ons gaan trouwens meer af op hun emotieve kantje, dan op het cultuurkantje. Het is "het gevoel" dat zegt dat "het" goed zit. Je "voelt" het.

De vraag is nu, of we zouden kunnen overgaan van status "niet verliefd" naar "verliefd" door onze uiterlijke perceptie te wijzigen. Helaas voor zij die hopen hun enerzijdse crash-boom-bang-liefde te transformeren: het antwoord blijkt negatief te zijn. Waarom? De emoticofactor is bij de mens té sterk aanwezig om de uiterlijke factoren te onderdrukken.

Verliefdheid is dus perceptie.

eerste foto's 011

11:38 Gepost door Yves in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.