23-10-09

Moet niet

Dit bericht begint met een grijns.

Een grijns van “lach” en een grijns van “ween” tegelijk.

Kheb zo de indruk dat velen in deze maatschappij er graag op nahouden wat ze mogen, maar niet wat ze moeten. “We moeten toch niks in het leven?!” yeah right.

Pas op, eignelijk klopt die laatste stelling: je moet niks.

 

Af en toe es een voorrang GEVEN op de baan, moet niet.

Of af en toe eens opletten op een kruispunt wanneer je eigenlijk voorrang HEBT, moet niet.

Waarom zou je bv. Een collega HELPEN als hij jou nooit helpt? Moet niet.

Of waarom zou je je moeder helpen met de afwas; zij doet die immers toch al 20 jaar? Moet niet.

Waarom zouden we het licht uitdoen op het werk als we er niet zijn? We zijn toch al zo weinig betaald dat de werkgever het verschil dan maar aan electriciteit moet uitgeven? Niks moet.

 

Dit zijn nu maar een paar lullige stellingen om aan te tonen dat onze maatschappij op z’n kop staat. En het reflecteert zich niet alleen op de jeugd, pas op; die stelling wil ik niet aangaan want ze zou volledig onterecht zijn.

Ook de bomma’s en bompa’s laten zich gretig gaan. Waarom zou je de persoon die de deur voor je openhoudt bij de bakker nog BEDANKEN? Dat is toch maar normaal? Moet niet.

Oh ja, en als bomma weeral om 17u de bus neemt omdat ze enkel dan naar buiten wil komen terwijl ze daarvoor de hele dag heeft, moet ze dan iemand bedanken omdat ie z’n zitplaats aan haar afstaat? Tuurlijk niet, want het is toch zijn/haar plicht? Moet niet.

 

Laten we het even op vrienden reflecteren:

“Pf, ik stuur hem/haar geen kaartje hoor, kheb er zélf geen gekregen toen het mijn verjaardag was”, of “ ik heb geen zin om naar zijn/haar feestje te gaan, dan ga ik toch gewoon niet?” moet niet.

 

Een mooie stelling van een vriend hoorde ik afgelopen week. Hij schetste: “Ik ben er van overtuigd dat je terugkrijgt wat je geeft.”

Groot gelijk heeft ie. Geef liefde en je krijgt er terug. Toch met de mensen die close bij je persoon hangen. Want de bomma bij de bakker zal je niet bedanken. Moet niet.
En als je nu es terugkrijgt wat je geeft als de bomma van wat hogerop bent, of de jonny-op-de-baan: niks, want niks moet. Niks aan de hand natuurlijk; totdat je iemand die z’n “plicht” vervult kwetst door je onnozele stelling dat…niks moet.

 

Hm, zucht, je ziet het: De stelling gaat op: niks moet.

Wat me persoonlijk ergert, is dat velen onder ons hun “moet niet” merknaam toepassen op die enkelingen die nog wél MOEITE doen om deze maatschappij wat leefbaar te maken. Zij houden voor jou, bomma, de deur open waarvoor je niet bedankt. Zij geven jou es voorrang, ook al heb je er niet helemaal recht op. Zij helpen je es met de afwas moeder, omdat je het na 20 jaar zo beu bent als koude pap.

 

Maar het klopt; die “goede” mensen mogen geen goede daden stellen om een dank u terug te krijgen, ze MOETEN het doen omwille van het eigen goed gevoel dat ze eraan overhouden. Dat gevoel dat ze een goede daad hebben gesteld, stop. Want, wie zou je zijn mocht je enkel goede daden stellen om daarvoor bedankt te worden? Dan wordt je zo het type dat kwaad wordt wanneer je niet bedankt wordt door de bomma omdat je de deur voor haar openhield, of dan wordt je nog kwader wanneer er iemand z’n voorrang als een zot neemt en bijna een hele flank van jouw auto verbrijzelt.

 

Nu de ironie van de zaak: We zijn allen hybride. Ik ben er vast van overtuigd dat ieder van ons, zowel de “moet niks” als de “plichtsbewuste” persoon in zich heeft. De vraag is enkel: in welke verhouding?


Eenbeetje water bij de wijn, verzacht de nutteloze leefpijn.

 

Valt het op dat ik graag filosofeer? :p

01:01 Gepost door Yves in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Zalig Hey Yveske,

Ge hebt weer goed u best gedaan, zalige tekst om te lezen. En zo kan je nog uren doorgaan natuurlijk. Ik ben ook van de stelling dat je terugkrijgt wat je geeft, maar niet altijd en niet alles wat je geeft. Ik probeer ook veel te geven, soms misschien ook wat teveel. Maar het geeft me een goed gevoel.

Gepost door: Filip | 24-10-09

Hey Filip! Thx voor je leuke reactie. Ik kan er me helemaal in vinden lolz!
Grtz en tot binnenkort?
Y

Gepost door: Yves | 25-10-09

De commentaren zijn gesloten.